Jdi na obsah Jdi na menu

Zpravodaj č. 7/2007

23. 4. 2008

Sdružení onkologických pacientů Karviná

Adresa: Karvinská hornická nemocnice a. s., Zakladatelská 975/22,

735 06 Karviná – Nové Město

Telefonní kontakt do klubovny: 596 338 177

Provozní doba v klubovně:  Úterý:      8,00 – 12,00 hodin

                                              Čtvrtek: 10,00 – 14,00 hodin

Z P R A V O D A J  07_07

Červenec 2007

Haló, kdo je tam? No to jsou  přeci prázdniny. Tak nám zase nastávají letní dny s návštěvami našich blízkých. A než odjedou nezapomenou se zeptat: babi můžeme  ti tu nechat na pár dní vnoučata. Pár dní se protáhne i na další dny a já Vám přeji velkou trpělivost, správné nápady k hrám, ale i ke kuchaření. Musíme těm našim miláčkům uvařit věci, které ve školce či družině nevaří. Vždyť i tady platí, že láska prochází žaludkem. Dejte se do toho děvčata a udělejte všem radost.

Tento měsíc slaví narozeniny

Helenka L.

a půlkulatinky Marta Š.

Život ať Vám štěstí dává, ať každý den se krásným zdává.

Co se nám podařilo

  •  Zvládly jsme účast na Dni otevřených dveří lékárny v Karvinské hornické nemocnici. Poděkování patří všem, kteří Blážu a Vlastu přišly podpořit. Něco více si můžete přečíst v přiloženém hodnocení této akce.
  • Je zpracována malá brožurka i s fotkami z rekondičního pobytu v Řece. Kdo bude mít zájem, může si ji přečíst.
  • Diabetici, se kterými byli někteří naši členové na dovolené  na Slovensku projevili zájem o přednášku prevence rakoviny. Zuzka si proto vzala materiály a ani na dovolené nezahálela a  přednášku realizovala.

Připomínám

  • Je připravena závazná přihláška na rekondiční pobyt v penzionu u Studánky, který se bude konat 8. – 15. září 2007. Jsou ještě volná  místa, takže, kdo má zájem, může se přihlásit. Cena příspěvku vychází ze zvýšených cen penzionu a na letošní rok činí 1850,- Kč. Zaplatit si můžete dnes, nejpozději  do 14. srpna 2007.
  • V době od 11. 7. do 6. 8.2007 jsou v klubovně  prázdniny. V této době bude zajištěno vyřizování pošty Blážou a Vlastou.
  • Schůzky ve II. pololetí 2007 budou vždy v Rehabilitačním sanatoriu v Karviné Hranicích a termíny konání schůzek jsou tyto:

10.července, 14. srpna, v září bude rekondiční pobyt, 9. října, 13. listopadu a 4. prosince 2007 vždy v 15,00 hodin.

  • Aliance českých organizací žen s rakovinou prsu a Společnost AVON Cosmetic opět letos přispívají na preventivní vyšetření prsů poukázkou v hodnotě 200,-Kč z konta Avon proti rakovině. Využijte tuto možnost a pošlete své rodinné příslušnice a známé, které z jakýchkoliv důvodů nemají nárok na úhradu preventivního vyšetření pojišťovnou. Poukázky jsou k dispozici v klubovně.

Připravujeme

·        Diabetici nám nabídli možnost zúčastňovat se od září plavání, či cvičení v bazénu Deja. Konalo by se v úterý a čtvrtek vždy v době 16,00 – 17,00 hodin. Žádáme vážné zájemce aby se přihlásily. Vzhledem k tomu, že bychom se na pronájmu bazénu  musely podílet finančně, je nutné vše dobře zvážit. Jistě by nemělo cenu platit pronájem, když  by nebyl z naší strany dostatečný zájem. Uveďte na prezenční listině, kdo by měl u toto akci zájem.

·        Poslední týden v srpnu plánujeme návštěvu Rybího domu a Archeoparku v Chotěbuzi. Pojedeme autobusem. Podrobnosti Vám sdělí Bláža ústně. Upřesnění bude ještě na schůzce 12. srpna 2007.

·        Na členské schůzi v říjnu proběhne po třech letech volba výboru sdružení, tak jak nám to ukládají stanovy. Dnes Vám předkládáme seznam členů a žádáme Vás, aby jste  vedle jména čárkou označili členy, které navrhujete na kandidátku. Z těchto členů bude sestavena  kandidátka, která bude mít deset členů a bude k dispozici na srpnové schůzce a vyvěšena na viditelném místě v klubovně, tak aby se k ní mohli vyjádřit i členové sdružení, kteří tu dnes nejsou. V říjnu proběhne hlasování, pomocí hlasovacích lístků, které na členskou schůzi připravíme. Po sečtení hlasů bude sestaven tříčlenný výbor na další volební období, které je podle stanov tříleté. Možná se Vám bude zdát, že je brzy na takovéto přípravy, ale kandidátka musí být zveřejněna nejméně dva měsíce od voleb. V září se nesejdeme, protože řada z nás bude na rekondičním pobytu.

Informace

Hledá se Achillova pata rakoviny

Čeští vědci se podílejí na evropském projektu, který hledá účinnější a zároveň šetrnější metody pro boj s rakovinou. Současná medicína využívá agresivních léčebných postupů jako chemoterapie, které postihují nemocné i zdravé buňky. Vědci proto hledají nové, pro pacienty méně zatěžující a zároveň účinnější způsoby léčby cílené pouze na nemocné buňky. Patří k nim i tzv. apoterapie, jejímž cílem je najít způsob na programovanou buněčnou smrt nádorových buněk. Na rozsáhlém mezinárodním projektu s názvem Apotherapy se podílejí také vědci z Univerzity Palackého v Olomouci. Již předešlé výzkumy zjistily, že aktivací některých bílkovin na povrchu buněk nádorů lze stimulovat imunitní systém tak, aby nádorovou buňku zlikvidoval. Z tohoto faktu vychází nová metoda, která bude  „útočit na Achillovu patu“nádorové buňky. Úkolem týmu z Laboratoře molekulární patologie LF UP Olomouc je detekovat, sledovat a ověřovat výsledky jednotlivých experimentů. Pokud se potvrdí výchozí hypotézy, úspěšné řešení cílů projektu by mohly vést k zahájení klinické studie u karcinomu plic, ovaria a močového měchýře. 

 Článek převzat z Lidových novin

Kultura

Statutární město Karviná a Městský dům kultury Karviná pořádají III. ročník hudební přehlídky

Karvinský totem 2007

Sobota 11. 8. 2007 od 16,00 do 22,00 hodin

Masarykovo náměstí Karviná – Fryštát

Karvinské seniory  zveme 31.7.2007 v 15,00 hodin do kinokavárny Reflex v Karviné – Fryštátě na český film Pusinky. Po představení si můžete posedět a popovídat v příjemném prostředí kinokavárny. Vstupné je pro seniory výrazně sníženo.

                                                                                                                             Vlasta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář