Jdi na obsah Jdi na menu

Zpravodaj č. 4/2007

23. 4. 2008

Sdružení onkologických pacientů Karviná

Adresa: Karvinská hornická nemocnice a. s., Zakladatelská 975/22,

735 06 Karviná – Nové Město

Telefonní kontakt do klubovny: 596 338 177

Provozní doba v klubovně:  Úterý:      8,00 – 12,00 hodin

                                          Čtvrtek: 10,00 – 14,00 hodin

Z P R A V O D A J  04_07

Duben 2007

Právě jsme absolvovaly náročný dubnový víkend, tedy velikonoční svátky a touláme se přírodou, která nám ukazuje jaro po té lepší stránce. Některé z nás uvidí tu krásu na vlastní oči, jiné se toulají jen ve své mysli. Všem nám přeji těch toulek co nejvíce, aby pookřála po zvláštní zimě i duše. Vždyť jaro je nejkrásnější období roku, nových květů, nových zrození, nových přátelství.

A kdo se do našeho středu v tomto měsíci narodil? Samozřejmě jim gratulujeme.

Pavlínce G, Jarmilce K., Amálce S. a Marušce Z.

Co se nám podařilo

·        Dále pokračuje program prevence onkologického onemocnění. Přednášky se v minulém měsíci konaly ve třech třídách Základní školy Majakovského (Andělka a Zuzka) a v klubu důchodců DPS 814 v Karviné Ráji (Andělka a Bláža). Zítra se konají dvě přednášky na Slezské univerzitě (Bláža a Vlasta), ještě v dubnu na Zemědělské škole v Č. Těšíně a 2. května 2007  v Bobeš centru v Bohumíně.

·         Všem děvčatům, které se nezúčastnily pracovních terapií „Velikonoce“ mohu bohužel sdělit, že o moc přišly. Samy organizátorky byly překvapeny, jak šikovná děvčata máme mezi námi. Všem, kteří se zúčastnily aktivní pomocí  při organizování děkuji. Protože není vždy jednoduché tyto terapie připravit, těší nás ta radost vidět šikovné ruce a hlavičky, jak se sklání nad nimravou prací. To byste ovšem měly slyšet i pusinky děvčat, jak neustále něco povídají a jak jedna druhé radí a pomáhá. Chtěla bych jen připomenout, že to však především děláme pro sebe.  Ruce, které se nejen věkem, ale i nečinností stávají neohrabané, je velmi důležité procvičovat.

  • Bláža se zúčastnila jednání komunitního plánování, které pořádal Měst. úřad Karviná. Především její zásluhou se o nás ve městě ví. Ona dokáže naši činnost zveřejnit a tím zabodovat pro získání dotace pro naši další činnost.
  • Jednou z možností, jak využít nám svěřené peníze, je i skutečnost, že od začátku roku poskytujeme v rámci péče o pacienta občerstvení pro pacienty onkologického oddělení. Čekajícím na vyšetření i těm, kteří právě prodělávají obtížnou chemoterapii nabízíme čaj, kávu nebo minerálku. V souvislosti s tím, bych chtěla upozornit, že i členky našeho sdružení, které nás přijdou navštívit do klubovny, mají toto občerstvení zdarma. A tak se nemusíte bát přijít a vypít s námi šálek čaje nebo kávy. Panenka s otvorem Vás nebude na stole strašit svoji nenasytnou pusinkou.

Připomínám

·         28. 5. – 31. 5. 2007 se bude konat jarní rekondiční pobyt v Penzionu Pod lípou v Řece.  Je již zcela zaplněn. Máme i pár náhradníků, kdyby někdo na poslední chvíli nemohl jet. Rozpočet je 900,-Kč. Odjíždět se bude tradičně v 10,00 hodin od Autotechny dne 28.5. 2007. Kdo ještě nezaplatil, nebo je přihlášen a již teď ví, že nebude moci s námi jet, obraťte se na Andělku. Pro ty, které váhají, sděluji, že jsem se byla o velikonocích v Řece podívat. Bláža zase boduje, je tam pěkně. Místečko je jako stvořené pro vycházku, posezení venku i uvnitř. Kdo bude chtít relaxovat, jako na Orbitě, vezme si sebou větší osušku.

  • Blíží se Český den proti rakovině (11.Květinový den), který se bude letos konat 16. května. Tématickým zaměřením letošní sbírky bude výchova ke zdravému způsobu života v rodině. Oslovily jsme již střední školy v Karviné, v Č.Těšíně, Univerzitu v Karviné i další instituce o pomoc při prodeji. Vy se také zamyslete nad možností pomoci.
  • Máme záměr uspořádat výstavku prací členek klubu k 5. jubileu vzniku našeho sdružení. Popřemýšlejte, které výrobky vystavíme. Předpokládáme, že bychom oslovily Nadaci pro Zdravé město a v rámci některé z jejich výstav na Univerzitě tyto výrobky představily. Více upřesní Bláža ústně.

 Připravujeme

  • 20. 4. 2007(pátek) pojedeme na Floru Olomouc. Po delších diskuzích a ověřování si možnosti jet vlakem i cenu jízdného, jsme rozhodly, že objednáme zase autobus. Je pro 14 lidí. Odjíždět budeme 20. 4. 2007 v 7,00 od Autotechny a již teď mezi Vámi koluje závazná přihláška. Ten, kdo se dnes přihlásí, zaplatí ještě dnes poplatek ve výši 150,- Kč. Přeji krásné počasí a pěkné zážitky.
  • Tento týden projíždí Moravskoslezským krajem  růžový autobus. Aliance českých organizací a žen s rakovinou prsu pořádá celonárodní projekt „Růžová jízda“ v rámci kampaně AVON proti rakovinně prsu. Zítra, tj. 11. 4. 2007, pojede Marienka S. a Andělka B. do Č. Těšína s našimi propagačními materiály a „okouknout“, jak se tam činí jiné kluby. V autě je místo pro další dvě členky. Kdo má zájem jet se podívat, domluvte se s děvčaty na možném odjezdu.
  • Aliance také pořádá seminář v rámci celorepublikového programu v boji proti rakovině prsu na podporu a výuku preventivních návyků nejširší veřejnosti „Udělej to pro sebe“. Úvodní seminář se koná 30. 4. 2007 v Praze a realizace programu bude probíhat po celý zbytek roku 2007. Projekt bude i finančně ohodnocen. K tomu, abychom se mohly zúčastnit, je nutno zpracovat přehled „Využití fantomového modelu“ v předcházejících letech, připravit prezentaci o vlastní realizaci a koordinaci edukačních přednášek v naší lokalitě a zpracovat seznam osob, které budou přednášky realizovat. Je přihlášena Vlasta. Praha bude ještě upřesňovat účast, protože se semináře může z celé republiky  zúčastnit 16 max. 20 osob.
  • Dále  si Vás Aliance dovoluje pozvat na letošní pokračování akce „Dokážeš to taky“. 26. května 2007 se koná výstup na horu. V našem regionu je to Radhošť. Zveme Vás k účasti. Bližší informace zodpoví Bláža.

Kultura

Městský dům kultury Karviná uvádí:

12 dubna 2007 v 19,00 hodin  Cestou necestou talk show Miroslava Donutila.

19. dubna 2007 v 19,00 hodin koncert Věry Špinarové.

Kinokavárna Reflex:

25. dubna 2007 v 18,00 hodin pásmo z veršů Stanislava Filipa Petr Bezruč naruby.

Recitují: Libor Olma, Nikola Kašingová, Petra Porubská, Alena Hloušková

Host pořadu: Jaroslav Holeš písničkář z Bohumína.

Přeji příjemný kulturní zážitek.

A na závěr se zasmějte se mnou - „několik výhod přicházejícího stáří“:

      Budeš mít moře času, ale žádný nápad co  s ním.

      Začnou Ti říkat pamětník právě v době, kdy začneš zapomínat

      Všechny boty Tě budou tlačit nebo naopak se ti začnou vyzouvat.

      Vlasů budeš mít dost, ale čím dá na menší hlavu.

      Do vany polezeš po hlavě, protože neohneš nohy v kolenou.

      Budeš mít brýle na blízko, na dálku, na šířku, bifokální, trifokální a pak jedny s jednou nožičkou, kterými opravdu uvidíš.

      To stačí!!!   Cha, cha,, cha.                                                                                                  Vlasta

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář