Jdi na obsah Jdi na menu

Hodnocení činnosti spolku za rok 2022

27. 4. 2023

Činnost spolku se v loňském roce výrazně zlepšila. Snahou je dostat spolek opět na úroveň let před „ covidem“. Hned zjara jsme řešili zajištění funkčnosti kancelářské techniky v klubovně. Vzhledem k finanční pomoci Ligy proti rakovině v Praze, se podařilo zakoupit do klubovny nový počítač. S vizí, že během roku se do klubovny přijdou zaučovat pro práci ve spolku nové členky. V březnu se uskutečnila členská schůze, s volbami do statutárních orgánů. Tři členky týmu by přivítaly vystřídání ve funkcích. Připravily jsme si malý projekt, jehož cílem bylo najít z řad členek spolku ty vhodné, které by v řízení organizace mohly pokračovat.

Projekt jsme připravovali od nového roku, měl řádnou publicitu, hlavně u lékařů onkologického centra a v čekárnách. Od začátku roku jsem mu věnovala hodně času, protože pro pracovní tým to byl nejdůležitější projekt roku. Ve dnech 10. – 12. června odjelo do Hotelu Excelsior v Dolní Lomné 18 účastníků, ale žádný nový vhodný člen. Přesto jsem z těchto účastníků oslovila 6 členek, mladších a vhodných, soudě podle toho, co v pracovním životě dělaly a podle vzdělání. Sobotní dopoledne jsme strávily plněním programu semináře. Mile mně překvapil zájem o chod spolku, uznání za dosavadní dvacetiletou práci týmu. Představily jsme každá svou úlohu ve vedení spolku. Účetní předvedla způsob účtování. Zaujala pasáž o historii organizace a DVD o činnosti a akcích, které máme zpracované zatím do roku 2020. Aktuální situace už tak veselá nebyla. Hodně jsme tedy plánovaly akce s minimální finanční zátěží. Z této části pobytu mám příjemný pocit, že spolek pojede dál, že snad jen nějaké vnější vlivy by mohly činnost spolku omezit. Další účastníci pobytu, kterým jsme nabídli účast byli hlavně ti, kdož potřebují „ vytáhnout “ z bytů a zařídit akce zaměřené na pohyb. Především jsou to procházky. Bylo hezky a v Lomné je kam chodit. Večery patřily soutěži v bowlingu. Zaměstnanci hotelu nám připravili malý rautík. Při něm se dobře povídalo, zpívalo, bavilo. Hezky, příjemně a užitečně využitý víkend.  Realizace projektu sice nesplnila tak úplně mé představy, přesto byla přínosem pro spolek. Vděk a pozitivní reakci na cokoli, co se navrhlo a schválilo bere vedení spolku jako motivaci k další práci. Během roku však nepřišel do klubovny nikdo, kdy by se chtěl nějak podílet na kancelářské práci spolku. I sbírka Český den proti rakovině proběhla mizerně.

Stávajícímu vedení se stále daří zajišťovat následnou péči o klienty spolku, podle účelu založení organizace. V dubnu proběhla přednáška a prezentace služeb Alzheimer centra v Darkově, s ředitelkou paní Seberovou a v květnu jsme toto zařízení navštívily, v rámci osmiletého trvání této společnosti. Veškeré aktivity spolku směřují ke zlepšení zdravotního stavu pacientů.  V květnu jsme uskutečnili poznávací výlet na Javořinku ve Satrých Hamrech, prošli Obrázkovou cestu a na zpáteční cestě si prohlédli zámek a náměstí Frýdku-Místu. Opět jsme chodily cvičit do Spolkového domu. Společné schůzky probíhaly ve Společenském domě v Darkově. Na besedě ve služebně Městské policie nás bylo myslím, že deset. Byla zajímavá. Dne 30. června proběhlo společné setkání zástupců regionálních klubů. Tentokrát v Havířově. Mohly jet pouze 4 osoby. Byl to hezký den. Děvčata připravila pěkný program, bavily jsme se a také získaly užitečné informace.  V červenci se uskutečnil se zájezd do Kroměříže. Doprava klimatizovaným autobusem byla příjemná. Ve květné zahradě ovšem hodně teplo, ani podruhé jsme neobdivovali nádherné záhony, jak je známe z prezentačních materiálů. Sucho se podepsalo na všem zeleném i v podzámecké zahradě. Odpoledne jsme odjeli „ na kafe „ do Teplic nad Bečvou. Užili jsme si pěkný letní den. V srpnu se uskutečnil Ozdravný pobyt v Hotelu Kempa v Bukovci. Procházky Karvinou jsou stálou aktivitou. S členkami petrovického Svazu žen také proběhlo několik akcí. Po velice vstřícném jednání v Lázních Darkov, a.s., se opět scházíme na společných schůzkách v Rehabilitačním sanatoriu, máme k dispozici nástěnku. Ve stádiu příprav jsou i jiné společné akce.

Nejhezčí akcí roku, bylo bezesporu Družební setkání v září. Společně s kolegyněmi z polského spolku OD NOWA z Rybnika. Předcházel tomu společný červencový zájezd do polského městečka Ustroň. Tam nás děvčata z Polska překvapila zajištěným programem, občerstvením a milým přivítáním. Vyjeli jsme na Rownicu – turisty hodně navštěvované místo. Z těch kopců jsme se pustili dolů a po cestě se zastavili i v tamějších lázeňských domech. V Ustroni jsme prohlédli několik hodně zajímavých míst. Následoval oběd, volná zábava, k ní hrála horalská muzika. Bylo hezky, ten den jsme si užili. A po zpáteční cestě nám bylo jasné, že je třeba se revanšovat. Finančně rychle přispěl Fond primátora. Takže jsme všechny účastníky pozvali do Spolkového domu. Povídání při dobrém zákusku nebo buchtě bylo příjemné. Polské členky a naše nové odjely na exkursi do farmy Bezdínek v Dolní Lutyně. Ostatní členky uklidily a přesunuly se do Společenského domu v Darkově. Po návratu všech byla akce oficiálně zahájená. Připili jsme si také na dvacáté výročí založení karvinské organizace. Zúčastnil se i náměstek primátora ing. Hajdušík, jako host. Po obědě, opět volná zábava a zajistily jsme Dobrou muziku z Petrovic. Skupinky účastníků se prošly i ke Karvinskému moři. Ani se nikomu nechtělo končit.

Znovu musím opakovat, jak moc si vážíme jakékoli podpory města. Z odboru sociálních služeb i z Fondu primátora. Vždy píšu, že ne všechny spolky v republice to tak mají. A znovu jsem se o tom přesvědčila na Výroční konferenci Aliance českých žen s rakovinou prsu v Praze. Také slavili dvacet let trvání. Za tři dny pobytu jsem měla pozitivních i negativních informací až moc. Mimo jiné i to, že spolky končí, protože přestárlá vedení nechce nikdo nahradit. Týká se to i karvinského spolku. Máme celý rok na to, abychom zajistili další bezchybný chod spolku. Věřím, že se podaří.

 

Dny od 14. – 19. srpna 2022, strávilo 24 členů karvinského spolku v příjemném prostředí Beskyd. Ozdravný pobyt v Hotelu Kempa v Bukovci se vydařil a vzpomínat budeme dlouho. Věřím, že se tam i po čase vrátíme. Hotel je z těch menších, má skvěle upravené okolí, bezbariérový přístup k pergolám, které jsme využili ke cvičení i odpočinku. Měli jsme k dispozici místnost pro společné posezení, k soutěžím, hrám i k diskuzi k dalším aktivitám spolku. Počasí přálo, každodenní procházky do okolí, prohlídka blízkého Jablunkova, účastníci, kteří se dopravili vlastním autem, nabídli výlet do polského městečka Wisla. Ranní rozcvičky jsou samozřejmostí a v blízkosti hotelu je instalováno několik cvičících strojů, zřejmě projekt Nadace OKD. Ty jsme využívali spíše k večeru. Ve dne bylo hodně teplo. To jsme zamířili do blízkých lesů a ke studánce u polských hranic. Ti aktivnější prošli až do blízkého polského městečka Istebné.  Využívali jsme bazén, venkovní Knejppův chodník. Co koordinátorka programu slíbila se uskutečnilo.

Stanovený harmonogram byl dodržen. Organizátorka a koordinátorka pobytu se každý rok snaží najít jiné vhodné místo, pro vnímání dalších příjemných zážitků. Tolik vděku, díků a podpory vedení spolku za letošní ozdravný pobyt jsem ještě nezaznamenala.  

Cílovou skupinou projektu byli členové spolku onkologických pacientů v Karviné. Členy, tedy i účastníky pobytu byli občané Dolní Lutyně, Třanovic, Českého Těšína a nejvíce z Petrovic u Karviné. Opět bylo mezi námi několik nových členů. Ti byli spokojeni nejvíce. Všichni jsme byli rádi, že se pobyt mohl uskutečnit. Všichni také věří, že i příští rok bude ozdravný pobyt zajištěn. Z předpokládaného počtu 30 ti účastníků se ozdravného pobytu zúčastnilo 24 osob. Nenadále operace a zhoršený zdravotní stav nebo starost o partnera vyřadil z původního seznamu několik zájemců, nahradili jsme náhradníky. Nestačilo. Od listopadu 2022, kdy je zpracován rozpočet na určitou skupinu osob do termínu konání akce je poměrně dlouhá doba a hodně věcí se změní. Realizace projektu měla na účastníky velice pozitivní dopad. Hlavně na ty, kdo byli poprvé. Už nyní je několik dalších nových členů, kterým se velice líbí naše akce, které proběhly do října. Vedení spolku sklízí za jejich uskutečnění uznání a obdiv.

Prezentace podporovatelů pobytové akce. V čekárně Onkologického centra je vždy k prohlédnutí brožurka s fotodokumentací akce, kterou obec podpořila. Na běžných prezentačních akcích umísťujeme tabulky s logy podporovatelů. Další prezentace pomoci a podpory spolku se uskutečňuje na společných setkáních regionálních onkologických organizací, na Sněmu Ligy proti rakovině v Praze a na Konferencích Aliance českých žen s rakovinou prsu, také v Praze a na jiných jejích akcích.

Zajišťování pobytových akcí má pozitivní vliv na rozvoj spolku. Uživatelé všech aktivit jsou spokojeni, přicházejí s novými nápady, jak rozšířit služby spolku a obohatit tak volný čas především skupině stejně zdravotně znevýhodněných.  Noví členové projevují nejvíce spokojenosti a nám, kdo jsme ve spolku od začátku je docela líto, že aktivity, které jsme organizovali v létech 2010 – 2019 vidí jen na fotkách či videu. Pro rozvoj spolku je třeba organizovat další pobytové akce, poznávací výlety, odpočinkové zájezdy. Klienti jsou spokojení, a to nejen ti, kteří se zúčastňují ozdravných pobytů. Pomoci dotazníkové akce v průběhu výroční členské schůze, letos v říjnu, se samozřejmě zaměříme na další požadované aktivity. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář