Jdi na obsah Jdi na menu

Rekondiční pobyt ve Slatinicích

2. 1. 2019

Letošní rekondiční pobyt spolku ONKO Naděje Karviná, se konal v malých lázních u Olomouce. Slatinice jsou druhé nejstarší lázně v republice, nejstarší na Moravě. Malá vesnička, klidná, ale je vidět, že se obecní úřad stará o úpravu komunikací. Jinak hodně starých opuštěných domů. Lidé odešli za prací a nemovitosti jim tam chátrají. A těch zralých třešní, v zahradách těch starých domů, které nikdo neotrhává………když je dovážíme a jsou tak drahé.

 

My jsme ovšem ocenili klid, terén tak pro nás. Někteří účastníci chodí s holemi. Do kopce jsme chodili na rehabilitační služby. Do nového komplexu Balnea. Tahle denní procházka nahrazovala cvičení. Byli jsme ubytování v Penzionu Majorka. Snad z bývalé usedlosti je zrekonstruován penzion, který jsme měli pro sebe. Dobře vybavené pokoje s příslušenstvím, výtah. Terasa k posezení, místnost kde jsme snídali k dispozici i pro poslední rozlúčkový večer. Co bychom chtěli více? Cestou za penzionem jsme se vydávali ke Galerii Zdeňka Buriana, jednotlivě. A s uznáním obdivovali vkusně upravené domky z původní tradiční moravské zástavby.

Na čtvrtek byl připraven výlet do Čech pod Kosířem, do Muzea kočárů. Prohlédli jsme kus hanácké krajiny, vystoupili v místě, kde nás čekalo překvapení. Tip na návštěvu Muzea kočárů jsem měla ze sledování Toulavé kamery na ČT 1. V televizi je to všechno jiné. Nádvoří před muzeem, stylově upravené. Mezi čekajícími návštěvníky i cizinci. V budově muzea nás přivítal majitel a bylo vidět, že práce se mu stala koníčkem. Emotivně podal výklad a těch zajímavých informací…… S obdivem a uznáním jsme prohlíželi precizní práci řemeslníků. Těch bývalých i nynějších.

Kulturní referentka lázní nás pak navedla k občerstvení do malého soukromého pivovárku. Také zvláštní prostředí, ale opět jsme se cítili dobře. Byl to skvělý výlet 

 Ve čtvrtek odpoledne, na místě, kde slatiničtí dělají kulturní akce, nám zpíval a hrál pan Huňa. A my si k tomu pobrukovali. V pátek zde byl Den zdraví s programem. Přibyly pártystany, nabídka jak zdravotních pomůcek a produktů pro zdraví, tak regionálních specialit gastronomických. Jenže nás dobře krmili v lázeňském domě Morava, takže toho jsme nevyužili. Ale program opět neměl chybu, bylo nám tam dobře.

V sobotu ještě někteří z nás „ dobrali“ procedury, procházkami jsme strávili den. Několik šikovnějších vyšlo i k rozhledně na Velkém Kosíři. Na večer jsme si připravili program pro všechny v jídelně penzionu. Jako vždy opět skvělá nálada, prozpěvovali jsme si. Mnozí z nás už byli myšlenkami doma, jiní se bavili na téma, kam se vydáme příští rok.

Zpracovala: Monczková

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář