Jdi na obsah Jdi na menu

Projekt - Zkvalitnění života onkologických pacientů Karviná rok 2019

23. 9. 2021

Lednovou společnou schůzkou započala realizace projektu. Schválením plánu práce a informacemi o nejbližších aktivitách. V zimě to je hlavně kultura, konkrétně návštěva kina Centrum, divadla Jiřího Myrona v Ostravě. V březnu proběhly na členské schůzi opět volby do statutárních orgánů spolku. K žádné změně nedošlo. Vážíme si důvěry ostatních členů, ale vystřídání bychom přivítaly.

Od února připravujeme akci, kdy by velkým autobusem odjely do Zlína. Pro větší počet pacientek, s možností zakoupit si v renomované firmě protetické pomůcky. Na konferenci Aliance, loni, v listopadu, kontaktovala Miládka s Andělkou paní Darnadyovou z firmy EPITA DD ze Zlína. Ve čtvrtek 7. února jsme ji i s kolegyní přivítaly v klubovně. Měla pro nás spoustu informací, o kterých se běžně neví. Nechceme si je nechat pro sebe. Určitě by je přivítaly i pacientky v čekárnách a tak nějak všeobecně. Je zde nápad – objednat se přímo v prodejně ve Zlíně, kde by si pacientky mohly prádlo nebo jiné protetické pomůcky prohlédnout, vyzkoušet, nechat si poradit. Takže nejlépe hromadně – autobusem a pak si třeba prohlédnout Zlín nebo něco hezkého v okolí. Protože bychom tuto možnost chtěli nabídnout pacientkám v čekárně a nabídku zveřejnit na všech prezentačních místech, kde umísťujeme informace o aktivitách klubu, uskuteční se výlet v srpnu nebo září tohoto roku. Také proto, aby si v předstihu mohly zajistit poukazy u lékařů. Zajistit tuto akci se stalo prioritou projektu.

            Na pozvání členek klubu Feniks z polských Piekar Szlaskich se čtyři členové zúčastnili oslav 15. výročí založení klubu. Dne 20. dubna. Opět skvělá atmosféra, hezký program.   

Lotos je prádelna v Horní Suché. Zaměstnává především zdravotně znevýhodněné a postižené. Hlavně ženy. Byli jsme požádáni o spolupráci v tom smyslu, že budeme zveřejňovat jejich nabídku práce. Navštívily jsme prádelnu, abychom mohly podrobněji informovat zájemce. Pak požádala o tutéž spolupráci maminka, která v rámci projektu zřizuje firmu na šití dětského vybavení a potřeb. Zatím se nerozběhl.

Ve velkém sále MěDK jsme si dne 29. dubna, popovídali s Jaromírem Hanzlíkem. Hezké odpoledne.

Od 10. května do 10. června jsme měli možnost zviditelnit spolek na akci Ostře sledovaná prsa ve V4 ( země Visegradu), kdy prsní stěna s odlitky nemocných i zdravých žen putovala od Budapešti, přes Bratislavu, Košice. Pak byla instalována  v Polsku. V Ostravě byla instalace zahájena v pátek 10. 5. 2019 v ostravském Divadle Petra Bezruče. Po celý měsíc upozorňovala na důležitost prevence rakoviny prsu a stala se tak symbolem podpory a sounáležitosti žen zdravých s nemocnými. Šlo o souběžnou aktivitu edukace veřejnosti o důležitosti prevence a praktický nácvik samovyšetřování prsu členkami pacientských organizací Moravskoslezského kraje. Edukace probíhaly v nákupním centru Nová Karolína v Ostravě . Slavnostního odhalení prsní stěny se konalo v pátek 10. 5. a zúčastnily se dvě členky. Důležitou aktivitou spolku je sbírka Český den proti rakovině. Tato celostátní sbírka se koná vždy druhou středu v květnu, loni za velice nepříznivého počasí. Nemá v Karviné nijak vstřícný ohlas, pro koordinátorky je to práce hodně vyčerpávající. Finanční prostředky – to je 30 % z výtěžku, které posílá Liga proti rakovině po vyřízení veškerých administrativních záležitosti zpět spolku, jsou použity pro projekt Ozdravné aktivity členů onkoklubu Karviná.

Opět tu byl turnaj v Petrovicích s členkami místního Svazu žen. Tradiční akce se konala opět v petrovickém Zámečku 17. května. Následovalo smažení vaječiny, také se stává tradicí. Ve Spolkovém domě, 22. května. To je společné, velmi příjemné setkání. Nachystáme si dobrůtky a pak se bavíme a vymýšlíme další akce. Městu jsme hodně vděční za prostor, který máme k dispozici. Dvě členky se zúčastnily v Praze 19. mezinárodní konference Reach to Recovery Praha, ve dnech 12.-15.6. 2019 a AVON pochodu. Pořádala Aliance českých žen s rakovinou prsu v Praze. Na Den pokory a vďaky do Rájecké Lesné také odjely také dvě členky. Výsledek skvělého dne – budeme hledat možnosti jak zorganizovat společné setkání s děvčaty ze Žiliny a Čadce, někde na Moravě.

Letní měsíce byly věnovány cestování, pohybu, poznávání zajímavých míst v regionu i dál na Moravě. Mimo klubový plán práce se konal zájezd, organizovaný Moravskoslezským krajem pro seniory. Vybrali jsme termín 13. srpna. Navštívit tolik zajímavých míst v jednom dni, se nám v žádném, ze spolkem organizovaných zájezdů, nepodařilo.

A každý měsíc připomínáme zájezd do Zlína. Dne 4. září se tedy uskutečnil zájezd do Zlína. Především do firmy Epita DD. Pacientkám se dostalo pomoci při nákupu protetických podprsenek, epitéz, atd. Účel konání tohoto zájezdu, podle našich představ, splněn nebyl, ale prožily jsme moc hezký den, Zuzka zajistila zajímavý program. Vzhledem k tomu, že během léta proběhly v médiích informace o změnách v nárocích na protetické pomůcky ženám po ablaci prsu a pacientky měly z nich určitě zmatky v hlavě, nepřihlásil se předpokládaný počet pacientek. Ale těm, které vystoupaly šest poschodí, protože výtah byl poruše, se paní Darnadyová věnovala ke spokojenosti všech. Ve středu bylo hezky, prohlédli jsme si Gobelínovou manufakturu ve Valašském Meziříčí. Ve Zlíně pak Muzeum Tomáše Bati, s hezkým výkladem průvodkyně. Nejpůsobivější byl ovšem výhled na celé město ze 16. patra budovy „ 21“, kam jsme se přepravily kanceláří T. Bati. Zajímavý zážitek.

Do finále se dostalo organizování společného setkání zástupců onkoklubů severní Moravy. Také tradiční akce. Započala v Karviné v květnu roku 2010 a opět se do Karviné vrátila. Mezitím setkání proběhlo v Ostravě, Třinci, Havířově, Frýdku-Místku, Krnově, Opavě a v Bohumíně. Původní program sice „nevyšel“, ale zajistily jsme lepší. Domluvily exkursi ve farmě Bezdínek v Dolní Lutyni. V největších sklenících v republice. Zahájení a podání informací s nabídkou dobrého občerstvení se konalo opět ve Spolkovém domě. Bylo nás jen 47, autobusem a auty jsme odjeli do Dolní Lutyně. Většina účastníků ani nevěděla, že zde něco takového existuje. Exkurse byla hodně zajímavá, líbila se a spíše překvapující. Následoval oběd v restauraci Lutena v Lutyni a další program. Příjemný, veselý, s dohodou, že se příští rok sejdeme v Ostravě. Vrátili jsme se do Spolkového domu s příjemným pocitem z hezké akce.

V petrovickém zámečku se uskutečnil druhý turnaj v bowlingu 17. října. I to je už tradice, i letos se takto také budeme scházet s děvčaty ze Svazu žen. Prezentaci spolku v Praze na Sněmu LPR Praha provedli petrovičtí členové koncem října a na konferenci Aliance žen s rakovinou prsu dvě členky v listopadu.

Konec roku si připomínáme a se sklenkou v ruce, si připíjíme na poslední společné schůzce v salonku Rehabilitačního sanatoria Lázní Darkov, 3. prosince. Na poslední tvořivou dílničku se v klubovně jsme se sešly dne           12. prosince a vyrobily si vánoční dekorace. A další tradice – předsilvestrovské procházení. Ve Spolkovém domě se bavilo 28 členů, dne 30 prosince. Hlavní shromaždiště účastníků bylo u Kina Centrum. Odtud procházkou do Spolkového domu. Připravili jsme si občerstvení, volnou zábavou a plánováním akcí na rok 2020 jsme ukončili, jistě hezky, loňské klubové aktivity.

 

Zpracovala: Monczková

17. února 2020

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář