Jdi na obsah Jdi na menu

Ozdravné aktivity 2019

23. 9. 2021

V dubnu odjela skupina členů do polského městečka Wisla, do Hotelu Golembievski. Relaxovat v příjemném prostředí, navštívit opět známá místa. Městečko má bohatou kulturní tradici a vždy se najde něco, co jsme ještě neviděli. Hezký výlet. Rekondiční pobyt se konal v červnu. Do Hotelu Mesit v Horní Bečvě odjelo 30 účastníků. Cvičili jsme před budovou hotelu, ve stínu, celý týden bylo hezky. Teplo až moc a některým účastníkům bránilo v delších procházkách. Pohybu bylo přesto dost, denně byl v programu relax v bazénu. Ten navštěvovala největší skupina. Pro ostatní byly zajištěny další relaxační a rehabilitační služby. Volný čas jsme také trávili společně v místnosti, kde jsme se bavili, soutěžili, hráli. Hlavně jsme si dýchali svěží a čistější vzduch než doma. To je jeden z důležitých důvodů, proč se rekondiční pobyty konají.     

Cílovou skupinou byli členové spolku, pacienti po léčbě onkologického onemocnění. Přednost mají vždy noví členové, tentokrát se zúčastnili pouze dva. Loni přišlo do spolku 7 nových členů. Všichni účastníci pobytu se vrátili spokojení, odpočatí. Z každé akce, z rekondičního pobytu především je zpracována fotodokumentace. Pro účastníky na památku, pro potřeby spolku k prezentaci činnosti. Je zpracovaná brožurka s hodnocením i ve fotografiích. Ta je pak k dispozici pacientům v čekárnách Onkologického centra v KHN. O realizovaných aktivitách informuji pravidelně na jednání skupiny Komunitního plánování města. Do Informátora LPR Praha pravidelně píšeme články o činnosti spolku. Máme k dispozici nástěnku v Poliklinice v Karviné 7, v Rehabilitačním sanatoriu Lázní Darkov, a.s., Nemocnici v Karviné – Ráji. V KHN máme v průchozí chodbě pronajatý prezentační panel. Všude průběžně obměňujeme materiál.

Organizování rekondičních pobytů a jejich skvělý vliv na soudržnost členstva je velkým přínosem pro organizaci. Prezentací projektu oslovujeme další pacienty, chodí do klubovny, za čas se stávají členy spolku. Počet členů je během roku kolísavý, nijak zvlášť se nezvyšuje, protože je tu i úbytek členů z důvodu úmrtí nebo zhoršeného zdravotního stavu. Rekondiční a ozdravné pobyty jsou přitažlivou aktivitou. Do organizování dalšího pobytu se zapojují členové tím, že jsou účastníky zájezdu, jehož cílem jsou místa, kde bychom mohli strávit pohodový týden v příštím roce. V loňském roce to byl zájezd do Jeseníků. Do hotelu Bellaria v Hradci nad Moravicí a v Karlově, do Hotelu Kamzík. Děláme to takto už šestý rok a osvědčilo se. Jsme v neustálém těšení na něco hezkého a tak to má být. S tím souvisí to, že „akční rádius“ spolku se stále rozšiřuje, protože se snažíme navštěvovat nová místa, objevovat místní rarity a zajímavosti. Pro uchování hezkých vzpomínek.

Dalším zájezdem byl Výlet pro seniory Moravskoslezkého kraje. Organizuje společnost EDUCA24 agency s.r.o. Přihlásilo se 18 členů. Zájezd se konal 13. srpna, v autobusu kolem 50 seniorů a řidič dělal i průvodce. Na žádném z výletů, spolkem organizovaných, jsme neviděli tolik zajímavých míst v Beskydech, v jednom dni. Ve Frenštátě jsme vystoupali k Beskydskému nebi, po stezce v korunách stromů a k lyžařským můstkům. V Rožnově jsme obdivovali výrobky svíčkárny UNIPAR, obědvali v Trojanovicích. Do Ostravice jsme zajeli na debatu o Petru Bezručovi do jeho srubu a na kávičku do Čeladné, na jejich hezké náměstí. S tím souvisí to, že přes pokročilý věk a přibývající zdravotní problémy máme stále chuť pobývat v přírodě, hlavně na hezkých místech Beskyd a Jeseníků. Krajskému úřadu MSK děkujeme za skvělý nápad a podporu těchto výletů. Hodně jsme si o této možnosti poznávání hezkých míst kraje povídali na setkání s ostatními organizacemi regionu, v září.      

Protože všichni účastníci rekondičního pobytu, konajícího se v červnu, neměli možnost každodenního procházení venku, v souvislosti s vedry, zajistili jsme podzimní pobytovou akci v horách. Ozdravný pobyt zaměřený hlavně na pohyb venku proběhl ve dnech 2. – 4. října v Hotelu pod Kyčmolem, v Horní Lomné. Požádali jsme o příspěvek Nadaci ČEZ. Žádost je podpořena, velice si toho vážíme. Počasí nám přálo a tak dvacet členů klubu prolézalo lesy kolem hotelu. Sbírali jsme houby a dařilo se.

Po semináři v Poděbradech, který pořádala Aliance českých žen s rakovinou prsu v Praze a z karvinského spolku se zúčastnily 4 členky, je vize o konání příštích rekondičních pobytů jiná. Rádi bychom do Poděbrad. Vlakem, máme slevy na jízdné. Nabídka pobytové akce v Poděbradech má příjemný ohlas a přihlásilo se 26 členů. Vyjednáváme cenové podmínky a možnosti rehabilitačních služeb. Opět by to bylo i se vzděláváním, které organizuje Aliance. 

Žijeme v regionu, nejvíce postiženým civilizačními chorobami. Účast a zapojení pacientů do aktivit spolku je přínosem pro vyjádření užitečnosti této organizace, její udržitelnosti. Motivací pro její rozvoj, rozšíření způsobů pomoci i služeb. Celková spokojenost klientů znamená pro realizační tým uspokojení a povzbudí ve snaze, služby zlepšit. Vedení spolku je prakticky beze změn a v březnu 2019 bylo zvoleno do šestého volebního období. Je dostatečně vzdělané pro vedení neziskové organizace.  

Bez finanční pomoci poskytovatelů nelze projekt realizovat, i když se na projektu podílíme vlastními zdroji. S vědomím, že na provoz neziskových organizací je stále méně financí, máme přichystaný i krizový scénář, aby nejdůležitější potřebné služby mohly být zachovány. Poskytovatele dotací, příspěvků na provoz, spolupracující partnerské organizace i jinak vstřícné firmy a jednotlivce zveřejňujeme na stránkách vlastních tiskovin, na prezentačních akcích, na webových stránkách klubu.

 

 

V Karviné dne 7 ledna 2020                                                               Zpracovala: Monczková B.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář