Výroční zpráva 2023

15. 4. 2024

Realizaci projektů s názvy:
 1/ Zkvalitnění života onkologických pacientů v Karviné.
2/ Zajištění ozdravných aktivit členům onkoklubu Karviná.
-    Výlety, poznávací zájezdy, kulturní akce a vzájemná setkávání
v regionu i příhraničí podporují tyto organizace:

Nadace OKD, Statutární město Karviná - odbor sociálních věcí.

Společnost Bekaert Bohumín.

Reklamní agentura MARF, s.r.o. Ostrava,

Obec Petrovice u Karviné,

Liga proti rakovině Praha,

Jsme vděční za každý finanční příspěvek, poskytnutý spolku na realizaci aktivit, které zpříjemňují klientům spolku život, pomáhají při zajištění cílů účelu založení organizace.

Realizační tým a vedení spolku

Výbor spolku – statutární zástupci  - od října 2023

Dagmar Burová                              předsedkyně

Dagmar Sitarčíková                       místopředsedkyně

Jaroslava Libotovská                     hospodářka, pokladní

Milada Bartmanová                       účetní spolku

Revizní komise

Eva Ťaptíková                               předsedkyně komise

Miluše Daďová                               členka

Anděla Brázdilová                         členka

Pevná provozní doba v klubovně:

Čtvrtek:                        9:00 – 12:00 hodin

Po dohodě můžete navštívit klubovnu i mimo provozní dobu,

Spolupracující organizace:

TOXON Morava, o.p.s. Nový Jičín, Karvinská hornická nemocnice, a.s. Karviná, Lázně Darkov, a.s.- Rehabilitační sanatorium v Karviné - Hranicích, Lázně Darkov, Společenský dům, Lékaři onkologické ambulance KHN Karviná – Nové Město, MIDI, autobusová doprava Karviná, Regionální onkologické kluby Ostrava, Havířov, Třinec, Frýdek-Místek, Opava a Krnov, Bohumín, Polská organizace OD NOWA z Rybnika, Liga proti rakovině Praha, Aliance českých organizací a žen s rakovinou Praha, SPCCH Klub tělesně postižených Karviná, EXASOFT, s.r.o. ASTRA, prodejny kancelářských potřeb Karviná

V polovině prosince 2023 jsme se dozvěděli, že místnost klubovny spolku, potřebuje nemocnice pro zajištění dalších služeb onkologickým pacientům v Onkologickém centru. Spolku byla nabídnutá místnost o poschodí níže. Jsme přestěhováni, zajišťujeme lepší zviditelnění práce spolku. S pracovníky E-Stránek jsme dohodnuté na modernizaci webovek. A to, co nejdříve.

Z historie organizace …………

Sdružení zahájilo vlastní činnost 1. 1. 2003. Klub existuje déle, byl nejdříve aktivitou Slezské Humanity v Karviné. Rok a půl. Pomáháme si navzájem déle než 20 let.

Klub a následně sdružení založilo několik členek s různým typem onemocnění, a proto jsme dlouho byli jednou z mála pacientských organizací, která pomáhá pacientům všech typů onemocnění a bez rozdílu věku. V létě roku 2001. Členy klubu je i několik mužů, práci v týmu se však věnují jen ženy.

V budově Polikliniky NsP Karviná – Ráj bylo otevřeno dne 1. července 2003 Krizové centrum. Zařízení a zahájení provozu podpořil odbor zdravotnictví Krajského úřadu MSK, Statutární město Karviná a Severomoravská energetika. Členkami sdružení byly jen ženy. Měly jsme se kde scházet a organizovat stále více aktivit pro ostatní pacienty. Dodávat naději, snažit se o to, aby nikdo, kdo nechce, nebyl se svou nemocí sám. Byl to takový „ raketový start “, jak hodnotily tehdy kolegyně z Prahy. Zajistily jsme spoustu edukačních publikací, začaly vyrábět vlastní informační tiskoviny. Organizovali jsme i větší prezentační a edukační akce. Ve spolupráci s městem a Ligou proti rakovině Praha. Také s Nadací OKD – účast na programu Hornických slavností.   Nejoblíbenější a nejužitečnější jsou pro klienty spolku ozdravné pobyty.

Od roku 2009 je klubovna součástí Onkologického centra v Karvinské hornické nemocnici. Máme k dispozici nástěnku, informační panel ve spojovací chodbě nemocnice.

Od roku 2016 má organizace novou právní formu – spolek. Vede přehledně podvojné účetnictví. Jednotlivé dotace účtuje odděleně, účetní spolku se stále vzdělává na seminářích pro neziskové organizace. Máme zřízené datové schránky.

Naše prezentace ve městě: Spolek je zařazen do Katalogu poskytovatelů návazné sociální služby v Karviné.

Poděkování.

Děkujeme vedení Karvinské hornické nemocnice, a.s., za možnost dlouhodobého využívání klubovny v areálu. Máme to nejvhodnější místo k poskytování služeb, ke kontaktu s pacienty v čekárnách. Děkujeme Statutárnímu městu Karviná za finanční podporu od počátku existence klubu. Děkujeme všem poskytovatelům dotací, sponzorů, příznivcům klubu. Dlouhodobě podporuje aktivity klubu i Obec Petrovice u Karviné, Nadace OKD, Společnost Bekaert, s.r.o., Bohumín a Petrovice u Karviné. Děkujeme za skvělou spolupráci Reklamní agentuře MARF, s.r.o. Ostrava, Lázním Darkov,a.s. a Dopravní firmě MIDI Karviná.

Hospodaření v roce 2023

Výdaje:

Kancelářské potřeby + spotřební materiál                                  8 201,-- Kč

Cestovné                                                                                     2 737,-- Kč

Ostatní spotřebované nákupy, kytice,                                        2 656,-- Kč

Telefonní služby                                                                        8 388,62 Kč

Nájem nebyt. prostor, e- stránky, poštovné, ESSET,                3 587,-- Kč

Přeprava – zájezd Bystřice pod Hostýnem                              11 000,-- Kč

Rekondiční pobyt – Dolní Lomná - Beskydka                      114 000,-- Kč

Přeprava RP Beskydka   Dol. Lomná                                       8 800,-- Kč

Pobytová akce – Nýdek Penzion Ovečka                              109 600,-- Kč

Přeprava – Nýdek                                                                     5 348,-- Kč

Přeprava – zájezd Polsko, Malá Gorka                                    4 721,-- Kč

Potisk led. svítilny                                                                    4 312,44 Kč

Mzdové náklady DPP – vč. odvodů 5 osob                            43 500,-- Kč

Tisk inf. letáků                                                                          1 050,-- Kč

Daně, poplatky, příspěvky LPR,                                               1 555,-- Kč

Nájem prostor – turnaj v bowlingu Petrovice                           1 200,-- Kč

Celkem:                                                                                 330 656,06 Kč

Příjmy:

Účastnické poplatky – na rek. ozdr. pobyty, dopravné, zájezdy, ze sbírky ČDPR                                                                                                                                                                                             169 537,70 Kč

Finanční dary – Marf, s.r.o. Ostrava, NOKD,                               70 000,-- Kč

Finanční příspěvek LPR PRAHA, Bekaert Bohumín                     55 000,-- Kč

Provozní dotace, SMK FP a SO, Obec Petrovice                            44 000,-- Kč

Členské příspěvky                                                                             10 800,-- Kč

Celkem:                                                                                          349 337,70 Kč

Hospodářský výsledek – zisk                                                            18 681,64 Kč

Hodnocení činnosti spolku v roce 2023.

V loňském roce se zintenzivnila snaha dosavadního vedení spolku o výměnu za mladší členy spolku. Na členské schůzi 10. října 2023 proběhly volby do nového vedení a pracovního týmu spolku. Jsem ráda, že naše tříleté úsilí o změnu ve vedení se podařilo splnit. Minulé vedení zastávalo své funkce přes dvacet let. Se zhoršujícím se zdravotním stavem se již nemohlo věnovat standardní práci tak, aby se spolek posunoval dál a plnil účel založení podle Stanov.

Protože klubovna byla v té době, kdy probíhalo seznamování s práci pro tolik osob malá, rozhodli jsme tu prioritní část projektu realizovat v pobytovém zařízení. V Penzionu Ovečka v Nýdku. V termínu 24. – 27. září 2023. V neděli 24. září jsme se tedy ubytovali ve velice stylově zařízených pokojích. Účastnice, kterých se seminář týkal, probraly v pondělí 25. září, všechny ještě nedořešené záležitosti. Karvinský spolek bude dále nabízet služby a organizovat aktivity zkvalitňující život onkologickým pacientům. Bude se věnovat prevenci onemocnění nádorového onemocnění. Odjížděli jsme se sestavenou kandidátkou nového vedení spolku. Už tehdy bylo zřejmé, že hlavní cíl byl splněn. Mezi účastníky pobytové akce byli i účastníci, kterých se seminář netýkal, ale zúčastnili se organizace Sbírky český den proti rakovině, z jehož výtěžku byl také pobyt financován. Dále ti, kteří se dne 5. října zúčastnili Dne otevřených dveří v klubovně spolku a prezentovali spolek na MINIVELETRHU sociálních služeb města Karviná.

Procházkami do okolí penzionu v Nýdku, jsme objevili hezká místa, která jsme nestihli projít. Personál penzionu byl velice vstřícný, dobře vařili. Pěkné místo k takovému pobytu. Nejen proto jsme si pro rok 2024 rezervovali podzimní pobyt také v Nýdku. Také v září, na tři dny a pro 20 členů spolku.

Samozřejmě jsme plnili plán práce a organizovali akce volnočasových aktivit. V květnu proběhl rekondiční pobyt v Penzionu Bezkydka v Dolní Lomné. Uskutečnili jsme dva moc hezké výlety. Do Bystřice pod Hostýnem, kde jsme si v Hotelu Harmonie zajistili ubytování a pobyt členů spolku pro terapeutický pobyt v letošním roce. Pro 28 osob. Do Polska jsme se vydali v srpnu. Do Chlebové chaty a do Malé Górki. V tomto příhraničí je mnoho zajímavých míst. Pro letošní rok si opět něco vybereme a navštívíme spolu s kolegyněmi z polského města Rybnik, družebním onkologickým spolkem OD Nowa. Proběhl tradiční turnaj v bowlingu s členkami Svazu žen v Petrovicích u Karviné. Na jaře i na podzim. V červnu jsme se zúčastnily v Třinci setkání zástupců regionálních klubů. Své zástupce jsme vyslali i do Prahy na Sněm Ligy proti rakovině a v Brně pořádala konferenci Aliance českých žen s rakovinou prsu. Tradiční bylo i vánoční procházení. Tentokrát se nás sešlo hodně.

Zpracováno 12. února 2024.

Plán práce pro rok 2024 - aktualizovaný

Leden:

04. ledna – Vedení spolku zahájí činnost v klubovně. Zajištěním vhodné upoutávky na změnu místa, kam mohou pacienti docházet.

09. ledna – proběhne pravidelná schůzka členů. Schválení návrhu plánu práce na rok 2024. Informace o aktuálních aktivitách klubu.

Tisk prezentačních materiálů – distribuce v KHN, ve zdravotnických zařízeních ve městě i v okolních obcích.

Společenské a kulturní akce v MěDK Karviná a v Kině Centrum v Karviné.

Únor:

13. února - Pravidelná schůzka členů spolku. Seznámení s hospodářským rozpočtem na rok 2024.  Informace o akcích na první pololetí roku.

Březen:

09. března – přednáška k prevenci nádorového onemocnění v Happy Heart House v Karviné.

12. března – členská schůze, informace o hospodaření v roce 2023. Základní informace k červnové pobytové akci v Bystřici pod Hostýnem.

Aktualizace nástěnek a panelu v KHN, v Rehabilitačním sanatoriu Lázní Darkov. Prezentace činnosti spolku na Členské schůzi Ligy proti rakovině v Praze.

6. a 20. cvičení ve Spolkovém domě. 21. března – velikonoční dílnička v klubovně. Nabídka kulturních akcí v kině Centrum, v Městském domě kultury.

Duben:

09. dubna – Pravidelná schůzka. Informace k ozdravnému pobytu a výletu na Slovensko nebo do Pradědovy Galérie v Jiříkově. Příprava sbírky Český den proti rakovině.

18. dubna – Jarní turnaj v Zámečku s členkami Svazu žen z Petrovic.

25. dubna – prezentace služeb Slezské Humanity v Karviné pro členy spolku a spolku tělesně postižených v Karviné.

Jarní vycházka do okolí Karviné. Návštěva Okresního archívu v Karviné,

Květen:

14. května – Pravidelná schůzka členů klubu. Informace k průběhu Květinkového dne.

15. května – Sbírka Český den proti rakovině.

28. května – opékání párků ve Spolkovém domě

29. května – cvičení ve Spolkovém domě

Účast zástupců spolku na projektu „ Dokážeš to také „ v Praze. Organizuje Aliance žen s rakovinou prsu v Praze.

Společná akce členů spolku ve Spolkovém domě. Opékání párků.

Červen:

Pravidelná společná schůzka nebude. Dne 9. – 15. června 2024. Terapeutický pobyt členů v Hotelu Harmonie v Bystřici pod Hostýnem.

Aktualizace nástěnek v KHN, rehabilitačním sanatoriu Lázní Darkov, a.s.

Výlet do Lázní Brusno na Slovensku.

Červenec:

Letní procházka po Karviné nebo Petrovicích.

09. července – pravidelná schůzka členů onkoklubu. Informace k pobytu v září v Nýdku.

Klubovna bude uzavřena od 10. července do 7. srpna. 2024 – zajistíme vyřizování pošty a nutné administrativy.

Srpen:

13. srpna – Pravidelná schůzka členů onkoklubu. Opět pravidelné cvičení.

Zájezd – zatím do neznáma.

Září:

10. září - Pravidelná schůzka s přednáškou k tématu žádanému v dotazníku z 11/23.

Vzdělávání a využití nabídky akcí v Regionální knihovně v Karviné 7. Pravidelné cvičení ve Spolkovém domě.

16. – 19. Pobytová akce v Penzionu Ovečka v Nýdku. Rezervováno v září 2023.

Aktualizace nástěnek a panelu v KHN, Rehabilitačním sanatoriu v Karviné 8.

Setkání zástupců regionálních onkologických klubů v Bohumíně. Výlet do Jeseníků nebo na jižní Moravu.

Říjen:

08. října – společná schůzka členů spolku – informace k nabídce akcí do konce roku.

Turnaj v bowlingu v Petrovicích, se Svazem žen.

Týden sociálních služeb města, den otevřených dveří v klubovně. Prezentační akce na karvinském náměstí i v Karvinské hornické nemocnici.

Tisk a distribuce informačních letáků a brožur. Výběr z nabídky akcí regionální knihovny v Karviné 7, Rehabilitačního sanatoria Lázní Darkov, a.s.

Účast zástupců spolku na Sněmu pacientských organizací LPR Praha. Také na konferenci Aliance českých žen s rakovinou prsu.

Listopad:

12. listopadu - společná schůzka s přednáškou ke zdravé výživě onkologických pacientů a seniorů.

Kina Centrum, Regionální knihovna – nabídka akcí.

Prezentace činnosti spolku v Karvinské hornické nemocnici. Dílnička v klubovně.

Prosinec:

10. prosince – poslední schůzka v roce, hodnocení činnosti, program, vzpomínka na bývalé členy.

Procházka vánoční Karvinou.

Cvičíme ve Spolkovém domě. Ve středy, 2 x v měsíci. Od 10:00 – do 11:00 hodin. Aktuální informace vždy ve Zpravodaji.

Provozní doba v klubovně je ve čtvrtky. Od 9:00 – do 12:00 hodin.

Sídlo organizace:

Karvinská hornická nemocnice, Budova B, třetí poschodí,

naproti schodiště.

Adresa: Zakladatelská 975/22, 735 06 Karviná – Nové Město

Telefonní kontakt do klubovny: 725 331 818,

E-mail: onko.nadeje@seznam.cz

Webové stránky: onko-karvina.estranky.cz

Datová schránka: hmgxc66

Ke společným schůzkám se scházíme v salonku budovy B, v Rehabilitačním sanatoriu Lázní Darkov. V Karviné 8.

Každé druhé úterý v měsíci. V 15:00 hodin.